RSS
Container Icon

Cinta Dalam Diam....

bismillah...


Cinta mereka?? Sape mereka tu? Kali ni saya nak kongsi kisah Ali dan Fatimah, bagaimana mereka bercinta...Kenapa tetiba jer Cik NurQaseh ni bercerita tentang cinta? Adakah Cik NurQaseh sedang dilamun cinta??? Uishhh,takde maknanyer..hihihi...

Pada suatu hari,Ali Bin Abi Talib teringin hendak melamar Fatimah, putri nabi Muhammad SAW,tapi kerana dia tidak mempunyai duit untuk membeli mahar, maka ia membatalkan niat itu. Ali segera berhijrah untuk bekerja dan mengumpulkan duit. Pada saat Ali sedang bekerja keras, ia mendengar khabar kalau Abu Bakar ternyata melamar Fatimah. Bagaimana agaknya perasaan Ali apabila wanita yang dia ingini dilamar oleh seseorang yang ilmu agamanya lebih hebat dari dia. Tapii Ali tetap bekerja dengan giat.Lalu setelah beberapa lama Ali mendengar khabar kalau lamaran Abu Bakar kepada Fatimah ditolak. Ali terpegun dan sedikit bergembira lalu beliau berkata “waahhhh, ade can lagi nih...”. Setelah mendengar khabar itu, Ali bekerja lebih gigih lagi agar cepat mengumpulkan duit dan segera melamar Fatimah.


Tapi tak lama setelah itu, Ali mendengar khabar kalau Umar Bin Khatab melamar Fatimah. Sekali lagi Ali mendahulukan orang lain, bagaimana perasaannya? Tapi tak berapa lama Ali mendengar kalau lamaran Umar bin Khatab ditolak. Betapa senangnya Ali mendengar berita itu..hohoho...


Tapi tak lama kesenangan itu kembali pudar kerana terdengar khabar lagi, ternyata Usman bin Affan melamar Fatimah. Ini sudah yang ketiga kalinya, kata Ali “mungkin kali ini Fatimah menerimanya. Kalaulah Usman tidak melamar Fatimah secepat ini, InsyaAllah tidak lama lagi saya akan melamar Fatimah, tapi..ape nak buat... Dan sekali lagi, tidak berapa lama dari itu, khabarnya Fatimah menolak lamaran Usman bin Affan, betapa bahagianya Ali...hohoho...


Semangat Ali untuk melamar Fatimah pun berkobar lagi, dan semangat itu didukung oleh sahabat2 Ali. Kata sahabat nya “pergilah Ali, lamar Fatimah sekarang, tunggu apa lagi?? kamu kan sudah bekerja keras selama ini, kamu juga sudah mengumpulkan harta dan cukup untuk membeli mahar. tunggu apa lagi??? Tunggu yang ke4 kalinya??? baik pegi pinang Fatimah cepat!!!”


Dengan segera Ali memberanikan diri untuk menghadap ke Nabi Muhammad S.W.T dengan tujuan melamar Fatimah. Dan setelah di ejas2 sikit oleh Saidina Ali, maka lamarannya pun diterima....hohoho lagi...


Ternyata memang dari dulu Fatimah sudah ada itu feeling2 sama Ali dan menunggu Ali untuk melamarnya. Begitu juga dengan Ali, dari dulu dia juga dia dah ada feelingsss dengan Fatimah,. Tapi mereka berdua sabar menyembunyikan perasaan itu sampai saatnya ijab kabulkan. Bak kata mak saya, sabar itu separuh dari iman. Berkat kesabaran saidina Ali akhirnya terbayar jugak.


Cinta adalah fitrah yang tentu saja dimiliki oleh setiap orang, namun bagaimanakah membingkai perasaan tersebut agar bukan cinta yang menguasai kita tetapi diri kita yang mengendalikan cinta.


Dan inilah kisah dari Khalifah ke-4, Suami dari Putri kesayangan Rasulullah
tentang membingkai perasaan dan bertanggungjawab terhadap cinta tersebut, bukannya sekadar berjanji itu dan ini...


Ali pun menikahi Fatimah dengan menggadaikan baju besinya. Sahabat2 yang lain ingin menyumbangkan rumah kepada Saidina Ali, tapi Nabi cakap jangaannn,kena ganti balik sebab ianya hutang..


Saidina Ali ialah seorang gentleman yg sejati kerana mengorbankan cintanya kepada sahabat2 beliau. Dan akhirnya, beliau jugak yang dapat Fatimah.

"Laa fatan illa ‘Aliyyan!" Maksudnye...Tak ada pemuda kecuali Ali!

Inilah jalan cinta para pejuang. Jalan yang mempertemukan cinta dan semua perasaan dengan tanggungjawab. Dan di sini, cinta tak pernah meminta untuk menanti.
Apa yang Saidina Ali lakukan ialah beliau berani, sabar dan redha.Dan ternyata tak kurang juga dengan apa yang dilakukan oleh Putri Sang Nabi,


Dalam suatu riwayat dikisahkan bahawa suatu hari (setelah mereka menikah) Fatimah berkata kepada Ali, “Maafkan syg, kerana sebelum menikah dengan abg, syg pernah satu kali merasakan jatuh cinta pada seorang pemuda”

Ali terkejut dan berkata, “abih tu, naper syg nikah dengan abg jugak?? saper pemuda tuu??"

Sambil tersenyum Fatimah berkata, “abg la pemuda tu...hihihi...”


Satu lagi kisah tentang bagaimana Rasulullah mengajarkan Fatimah suatu ilmu yang dapat memelihara beliau serta memudahkan segala urusannya. "Puteriku, mahukah engkau ku ajarkan sesuatu yang lebih baik daripada apa yang kau pinta itu?"

"Tentu sekali ya Rasulullah," jawab Siti Fatimah kegirangan.

Rasulullah s.a.w. bersabda, "Jibril telah mengajarku beberapa kalimah. Setiap kali selesai sembahyang, hendaklah membaca 'Subhanallah' sepuluh kali, 'Alhamdulillah' sepuluh kali dan 'Allahu Akbar' sepuluh kali. Kemudian ketika hendak tidur baca 'Subhanallah', 'Alhamdulillah' dan 'Allahu Akbar' ini sebanyak tiga puluh tiga kali."

Ternyata amalan itu telah memberi kesan kepada Siti Fatimah. Semua kerja rumah dapat dilaksanakan dengan mudah dan sempurna meskipun tanpa pembantu rumah.

Itulah hadiah istimewa dari Allah buat hamba-hamba yang hatinya sentiasa mengingatiNya.

"Jika kamu memelihara dirimu daripada sesuatu perkara yang haram kerana allah diatas wanita kesukaanmu kerana banyak bersabar , insyaAllah hanya dengan izin Allah akan menghalalkannya kepada mu atas kesabaranmu kerana Allah"p/s: hmmmm....bila lagi nih....hihihihi.....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 kata mereka:

Anonymous said...

Salam dik..

Lama akak tak menyinggah sini. Hebatkan rasa cinta Fatimah pada Ali dan begitu juga sebaliknya.

Insya Allah, adek pun akan dapat yg sepertinya juga. Jagalah diri dan peribadimu, Allah menjanjikan jodoh yang baik bagi seorang wanita yang baik..(",)