RSS
Container Icon

Dia Lelaki Itu

bismillah...



Segala puji dan puja bagi Allah yang menjadikan saya dari setitis mani yang hina, kemudian menjadi makhluk yang comel dan baik hati...heee...


Alhamdulillah, ketenangan bertandang semula dihati setelah sekian waktu diasak oleh kesedihan yang berpanjangan. Nak menangis pun dah tak keluar air mate ni ha... Mak yang cukup risau dengan keadaan anak daranya yang terpaksa menelan pil perancang keluarga antidepress ni bertindak sebagai penasihat dan peneman yang setia. Mekasih mak...




Hari ni hari bapa. Saya duduk bersendirian di opis,sambil mendengar radio memutarkan lagu jiwang karat. Semasa hari ibu yang lepas pun saya start enjin dan terus ke opis, alone...lonely...looner...ceh! Teringat pengorbanan bapak saya yang amat-amat saya sayangi. Beliau yang menjaga saya sehingga saya menjadi NurQaseh yang sekarang. Amat tegas, amat garang tapi amat-amat penyayang. Nak keluar rumah??? No way!!! Nak keluar kena ada abang-abang yang temankan. Kawan-kawan lelaki nak datang beraya kat rumah?? in your dream!!! Nak kawen??? Kawenlah... hehe...pasal kawen sporting je. Maklumlah dah besar panjang. Tapi kita manusia hanya merancang, Allah juga yang menentukan ajal maut dan jodoh pertemuan... :(



Bapak saya ni jarang senyum. Ko buat la lawak bodoh, takdenye dia nak gelak. Masa beliau dengan mak nak pegi menunaikan haji, diorang sikit pun tak menangis, kitorang adik beradik ni pun takdela menangis-nangis macam orang lain...cool je. Siap pesan bagi makan ayam, pokok bunga siram tiap2 petang, mesin rumput kalo dah panjang, jangan ngurat jiran sebelah, bla bla bla.... Saya pernah tengok bapak saya nangis dua kali je. Masa hari raya tahun lepas kalau tak silap, mak nangis-nangis mintak ampun kat beliau. Beliau pun konon-konon nak tahan la air mata dia tu, last2 berderai jugak. Bapak saya peluk cium mak...very-very the romantic gitu. Dan kali kedua masa cucu dia, si Cicah, menangis sebab mama die masuk hospital, beliau pun join menangis. Ape aje la atuk dengan cucu ni...



Saya mengharapkan pasangan saya seperti dia. Tegas dan berkepimpinan...Tahu menilai yang mana kaca dan yang mana permata. Berani membuat keputusan, berani menanggung risiko, berani menegakkan kebenaran, tidak angkuh dan sombong, tidak meletakkan dunia di hati, dan yang paling penting dia menjadi pelindung yang SETIA...melindungi insan-insan yang dicintainya tanpa keluh kesah.


Saya nak taip lagi panjang-panjang... tapi takleh... kepala dah berdenyut2.



p/s : Untuk anda yang bermata sepet dan comel seperti Patrick nun jauh di sana... dengar sini baik-baik cik NurQaseh nak pesan. Jadilah lelaki yang terbaik walaupun anda bukan yang paling baik. Jadilah lelaki yang setia melindungi, bukan yang menzalimi. Jadilah lelaki yang berani atas nama kebenaran, bukan hanya berani membuat pendustaan. Anda akan jadi bapa suatu hari nanti, warisi sifat-sifat yang baik untuk anak-anak. And I'll do the same, I promise to be there when you need me...but please wipe my tears.


p/s lagi : I love my bapak... My life, my soul, my everything...



.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 kata mereka:

Andi Primaretha said...

La Tahzan :)

Afiqah said...

touching la entri ni kak Qaseh :(
sbb teringat ayah sndiri