RSS
Container Icon

Spaghetti Meatball With Tears


bismillah...





Takde apa yang nak di 'update'kan di blog pada sepuluh Ramadhan terakhir ni.. Spaghetti meat ball italiano qaseh ni jela yang mampu saya kongsikan. Nak resepi google sendiri...ni la first time saya letak gambau makanan yang saya masak kat blog. Saya banyak upload kat FB je makanan-makanan yang saya masak. Kalau letak dalam blog, jadik blog masakan le jawabnye.. Saya masak bende ni semalam dengan juraian air mate dan hingus tahu! :'(  Nasib baik sedap dan tak masin sangat.. Makin ramadan hampir ke penghujung, makin banyak lak dugaan. Makin teruji kesabaran.. Allahu Robbi... sensitif nau nau sekarang ni, macam kace nipis yang cepat pecah berderai... :'(



k bai~


p/s : masih belajar untuk bersabar... :'(




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Aku Bukan Dia


bismillah....


aku : mak... nape dulu mak tak hantau orang kat sekolah agame?? ade ke mak hantau orang kat sekolah omputih...

mak : nape plak? 

aku : kalau orang masuk sekolah agama dulukan bagus.. Boleh cakap arab.. Pastu jadi hafizah. Mak dengan ayah jugak yang senang nanti... 

mak : (nada sedih) mane mak tahu mase tu~

aku : tu la mak.. tengok, punye payah orang nak hafal Quran skang... arghh!! susahnyee! setahun baru hafal 3 surah panjang-panjang....dah la masuk U pun tak bagi...

mak : ...................... =(

aku : ??? ("alamak, mak dah sedey laa...ala, tak masuk syurga aku camni.."kate aku dalam hati) 

mak : hmm...kalau kau masuk U dulu confirm ke kau ade niat nak hafal Quran macam sekarang ni? Ntah-ntah pekse pon tak lepas...sekarang pun dah alhamdulillah, dapat jugak hafal... harap-harap senang la mak dengan ayah dekat akhirat nanti...

aku : yela mak....

mak : belajar la sikit-sikit, lama-lama banyak la dapat... Kau kan lembab... hua3...

aku : makkkkkkk!!


slip pekse tahun 1996 mase belajar kat beranda masjid
Simpang Kerayong...dah berkurun dah...
    

Tolong abaikan membaca dan menulis jawi tu... tengok pada menghafaz Al-Quran tu je..haha... Aku pun tak paham macam mane membaca dan menulis jawi boleh kantoi, baca Al-Quran terer plaks...agaknya jawi tu takde baris kot....tu pasal la susah nak baca... Pelik-pelik je aku ni..hmm


Kadang-kadang...eh bukan kadang-kadang.. Memang selalunya kita impikan kehidupan seperti orang lain. Kite impikan kehidupan yang bersih, persekitaran dan didikan agama yang baik, nak jadi hafiz hafizah sejak kecil, terjaga akhlak, menjadi manusia yang berjaya, pandai, bijak..Dan bertemu jodoh dengan pasangan yang beragama dan cerdik pandai yang boleh memimpin, membantu dan membahagiakan kita dunia akhirat.


Tapi sebaliknye yang berlaku..,kita impikan yang terbaik, tapi dapat yang terbalik.. Memang frust dan cemburu tengok orang lain yang hidupnya macam best dan terurus..


Sebenarnya, kita tetap perlu bersyukur walau siapa pun kita pada hari ini. Tak semuanya dilahirkan dalam keluarga beragama yang memberikan didikan agama yang baik. Kita jangan cuba jadi dia, tapi jadilah diri kite sendiri. Kita tak mungkin jadi orang lain, tapi kita mampu jadi lebih baik dari orang lain. Walaupun orang itu lurus dan lancar je perjalanan hidupnya dari kecil, kita pulak sebaliknya, tidak bererti dia lebih baik dari kita. 




Kita yang dah melalui suka duka,pahit maung, dosa dan noda inilah yang patut buktikan, kita mampu jadi lebih baik dari dia... Yeahhh..aku boleh!! (blah).. Kadang-kadang, bile fikir balik..syukur kite pernah jadi "orang jahat" dulu-dulu, itu adalah pengalaman yang tak ada pada "orang baik-baik". Allah nak bagi kite belajar, nak bagi kite jadi imune dengan ujian.. Dan dari pengalaman jadi "orang jahat" tu lah buatkan kita lebih dekat dengan Pencipta...dekat, dekat, dan sangat-sangat dekat..

"Walaupun aku bukan dia, aku mahu jadi lebih baik dari dia atau diri aku yang sekarang ini."

Memang jalan hidup kita berbeza, tapi bukan jalan hidup baik atau tidak, lancar atau bengkok yang menjadi ukuran pada pandangan Allah. Tapi siapa yang lebih bertaqwa, siapa yang lebih takut pada Allah. Siapa yang lebih bijak menjaga diri dan keluarganya dari api neraka, siapa yang lebih bijaksana mengubah dirinya sendiri ke arah lebih baik. Bukan ibu bapa atau guru yang mengubah kita, tapi kitalah yang mengubah diri kita sendiri.



okbai~


p/s : ayat yang bawah tu Syabab Musafir Kasih punyer...ditokok tambah sesedap rase...

p/s/s : kite dah beli baju raya, jubah turki...aku tengok model tu pakai cantek je... boleh tahan harga die..bile try, hambek kau...macam budak 3 tahun pakai baju budak 10 tahun.. Tapi takpela, beli jugak sebab jubah tu limited edition kat butik...balik rumah terus alter.. potong itu, potong ini...kecikkan itu ini...hadeii...tak sedar diri tu kemetot, nak pakai jubah macam model.. puii..




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Aku Dan Duit


bismillah....


Assalamualaikum orang di sana... puase tak?? Kalau tak puase kite nak lempang nih... ehe...

Dah pukul 0410 am.. Saya tak tido lagi sejak siang tadi..Walaupun badan rasa letih tapi mate segau je, tak ngantok pun. Mungkin sebab tak makan nasik masa berbuka tadi kot.. Kite makan lempeng sekeping dengan jus epal + aloevera je.. Alhamdulillah, kite dah habiskan beberapa juzuk Quran tadi.. Curik masa sekejap untuk update blog dan semak-semak status orang kat fesbuk..thehehehe...sempat lagi tu. Ni pun tak leh tulis panjang-panjang.


Takde story nak share sebenarnya, tapi nak citer kejadian beberapa hari lepas. Kereta kite dah kehabisan minyak. Dah lip lap lip lap. Dari opis nak balik rumah jauuuuhh tuuu.. Tak sempat sampai kalau tak isi minyak kecuali kalau tinggalkan kete, pastu naik bas untuk balik rumah.. Kite pun drive la slow-slow (tak penah umor aku bawak slow-slow). Sampai kat Caltex, aku teros capai purse. Hati ni dari tadi memang tak sedap bile tengok aku punye purse... dup dap dup dap...



ni la purse chloe kite..

tengok purse tu memang tebal semacam je... perghhh... tapi... dup dap dup dap...


alhamdulillah...nasib baik ade duit..

Fuhhh...nasib baik ade duit...tebal lak tu duitnye.. ingatkan takde tadi.  Tapi...tapi....


arghhh!!! demmittt...!!

Wat de fishhh!!! sekeping duit Ringgit Malaysia pon takde! macam harem~ Nak pegi cucuk duit kat mesin ATM....sekali out of service plak der! Brader yang keje caltex tu dah pandang semacam je. Agaknya dia cakap, nape la minah ni lambat sangat nak isi minyak. Aku rase macam nak je bagi segala duit Qatar, Oman, Afrika, Indonesia, bla bla bla tu semua kat brader caltex tu. Kalaulah sistem barter boleh digunakan, dah lame aku tukau bantal hello kitty aku dengan setangki ron97...(ron97 kunun) hik3..


Hmm...tarik nafas dalam-dalam. Kite tenang-tenang je. Bace basmallah, selongkar ape yang ada kat dalam hand bag, dan kereta.. Akhirnya jumpe jugak note kaler merah..ngeh3....pastu campur duit singgit-singgit yang aku kumpul dan simpan dalam kete tu. ALhamdulillah, setel.....


Ni la tabiat daripada dulu..tak suka bawak duit banyak-banyak. Tak suka bawak duit banyak-banyak tu ok lagi.. Tapi hari tu memang tak bawak duit langsung! Penah dulu masa belum ade kereta, daripada rumah nak ke pekan dan daripada pekan nak ke Melaka Sentral aku bawak RM10 je... Pegi balik, memang cukup-cukup habis seploh ringgit tu... =)



tu je cite nye.. okbai...



p/s : ek eh...rindu la plak...



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Mari Jadi Jinak


bismillah...


Alhamdulillah...dapat puase lagi... ni entri pertama dalam bulan ramadhan yang mulia nih...dan di bulan puase ni saya jarang-jarang berblogging dan berfesbuking kerana ade misi dan visi yang perlu saya capai...saya nak KPI saya dalam bulan puase ni naik mencanak-canak, insyaAllah...thehehee... Walaupun terselit sedikit rase hiba kerana di awal-awal bulan puasa lagi saya dah 'ter'sakitkan hati orang dengan tak sengaja, dan saya dah mintak maaf tapi orang tu macam marah sangat jer...jangan le marah lagi~ tak senang hati kite kat sini... =( tapi takpelah...saya serahkan ia pada Allah SWT... semoga Allah mengampuni saya. Amiin... 




Hmm..kali ni saya nak kongsi sikit ape yang telah dikongsikan oleh seorang sahabat saya yang mulia tentang rezeki... kejayaan hanya dalam agama..kalau berjaya amal agama dengan sempurna,itulah kejayaan yang paling besar skali..Duit, pangkat, status, kemewahan, kekayaan, nama, darjat, gelaran, semua tu bukan kejayaan,tapi cumalah rezeki yang telah Allah tetapkan....Dalam dunia ni telah Allah tetapkan siapa yg kaya dan siapa yg miskin untuk menstabilkan dunia insan....



Ada orang yg siang malam kerja keras nak kaya tapi kerja sampai nak mampus pon tak kaya-kaya... Ada org yg kerja sikit je,tapi rezeki melimpah ruah sampai kaya....Kejam kah Allah??? tak...itu bukan kekejaman...tapi untuk menstabilkan penduduk bumi..


Kalau semua Allah jadikan boss,siapa pulak yg akan bekerja? macam mana syarikat nak jalan? Kalau semua orang Allah jadikan perdana menteri,siapa nak jadi rakyat? macam mana negara nak jalan? Kalau semua org nak keje gaji mahal,nak duduk dalam aircond...sapa nak jadi nelayan? nak jadi tukang sembelih ayam? macam mana orang kaya nak makan? Kalau semua orang nak keje pejabat, sapa nk jadi petani? macam mana nak makan nasik? Berusahalah macam mana pun,kita cuma akan dapat ape yg Allah telah tetapkan rezekinya sahaja..cuma bezanya, berkat dengan tak berkat je....


Contohnya seperti ayam jinak dengan ayam liar,ayam yg jinak,tuan ayam akan amek segenggam gandum dan biarkan ayam jinak makan dari tangan nya...5 minit dah habis segenggam gandum,kenyang, dah boleh rehat... Ayam yg liar pulak,tuan ayam akan amek SEGENGGAM GANDUM jugak, tapi akan campak ke bumi, gandum akan bertebaran...dan ayam liar terpaksa patuk sana patuk sni...30 minit baru habis makan segenggam gandum tadi..
Walaupun amaun rezeki yg diberi tu sama iaitu SEGENGGAM...tapi yg jinak cuma amek masa 5 minit je untuk dapat segenggam tu,sedangkan ayam liar perlukan 30 minit... Semuanya bergantung kepada 'jinak' atau 'liar' nya ayam tu dengan tuannya..


Begitu jugak Allah adalah TUAN kita....rezeki kita akan berkat dan dimudahkan Allah jika kita JINAK dgn Allah....rezeki kita akan tak berkat dan disusahkan Allah jika kita LIAR dengan Allah..walaupun amaun rezeki tu SAMA.....Hamba yg jinak dengan Allah,akan dimudahkan rezekinya ,maka yg selebihnya boleh digunakan untuk beribadah kepada Allah......







Allahu'alam.... okbai~




p/s : kadang2 kite mengeluh, knape rezeki kite Allah bagi sikit...Tapi kite tak sedar, ibadat kite, cinte kite, rase ikhlas kite dan kebaikan yang kite buat pon sikit jugak... kire untung la dapat oksigen free~


p/s/s : bulan puasa ni dakdek makan kurma je...dulu memang tak suke sangat dengan kurma sebab very the manis...tapi tahun ni, baru 2 hari puasa dakdek dah habiskan sekotak kurma...siap blender dengan susu lagi.






  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Masalah Yang Ditimbulkan Isteri


bismillah....


Saje nak share nota kuliah Maghrib Ustaz Azhar Idrus ( Original ) di Surau Pak Tuyu (13/7/2012).. Mende ni pun dah banyak kat FB, tapi takpelah, nak share jugak sebab saya takde mood nak menulis walaupun ade banyak citer nak kongsi nih... 



- Kitab Muhimmah -

" Masalah yang ditimbulkan Isteri "


1. Diriwayatkan isteri Nabi pun lawan ckp Nabi,apatah lg kita ni..wanita diciptakan dari tulang rusuk yg bengkok,tidak lurus..bila bernama isteri,suamilah yg akan menjaga,bagi nasihat dan buat teguran.


2. Bila salah cakap sikit merajuk,silap gurau sikit menangis,kalau dia yg salah cakap takpe pulak.,selalu nak betul je..terima sajelah karenah isteri..kalau tak ikut, tak berbinilah kita.


3. Bertolak ansur dan ikutlah dalam perkara yg remeh,jangan lawan belaka..tapi jika dia buat perkara yg salah disisi agama barulah kita lawan.


4. Orang yg paling baik dan beriman adalah orang yg paling baik pada isteri serta anak-anaknya, kata Rasulullah.


5. Sayangilah isteri dgn cara yg betul,tegur isteri jika dia tak ikut perintah agama.


6. Wajib bagi nafkah utk isteri makan dan minumnya dua kali sehari,kalau lebih itu lg baik..itu tanda sayang seorang suami pada isterinya.


7. Orang yg sayang isteri sentiasa bg hadiah utk isterinya,sentiasalah bagi buah tangan kalau pergi mana-mana..ingatlah selalu padanya,biar dia senang hati selalu..ini tidak, kalau makan kat kedai suami makan tomyam,bungkus kat isteri roti canai je.


8. Biar isteri makan sedap-sedap lebih dari suami,pasal dia bini kita..banyak susah payah yg dia lakukan untuk kita,lahirkan anak kita,besar jasa isteri pada suami.


9. Bila dah beranak susah payah pulak nak didik anak-anak kita,bagi la hadiah biar suka hati selalu..tanda kasih sayang kita padanya.


10. Jika sayang pada isteri jangan la bg dia buat kerja rumah selalu,biar dia banyak rehat..bg cuti kat dia. (yg ni aku suke...haha)


11. Jgn disebabkan satu perangai buruknya kita membenci isteri,banyak lagi benda baik yg dia lakukan utk kita berbanding keburukan..jangan sesekali hanya pandang pada kekurangannya.


12. Bila isteri buat silap,tegurlah..jangan hukum selalu,isteri ada kebaikan dan kelemahannya..normal la tu.


13. Kena molek isteri comel doh tp dok pandai masak...putih lepuk doh tp kentut busuk pulak..ada lebih dan ada kekurangan.


14. Tengok buku resepi macam-macam jenis,nangis-nangis suruh belikan buku resepi tapi makan kat kedai semacam..eksyen je lebih.


15. Isteri yg dikurniakan pada kita tu memang dah sesuai untuk kita,Allah yg jodohkan kita..terimalah segala kekurangan isteri,mungkin itu kafarah untuk dosa-dosa kita sebelum ini.


16. Tak mencabarlah sesebuah rumahtangga itu jika isteri jenis diam je,tak membebel langsung atau bertengkar dgn kita..tak seronok..kalau isteri suka membebel barulah seronok dalam rumahtangga ni.. (yeke ni..?? aku baru nak bukak mulut, laki dah lari kuar rumah..)


17. Nabi kita kata jangan sesekali sepak terajang atau maki hamun isteri..tapi malam-malam kita ajak tidur dengan kita pulak.


18. Ni lepas mu sepak terajang bini mu,mu ajok bersama (jimak) dengan dia pulak..jahatnya suami yg jenis mcm ni!!


19. Walaupun isteri kita tak secantik bidadari,cantik masa atas pelamin je..dia tetap isteri kita,terimalah segala kekurangannya.


20. Bila kita nak bertengkar dengan isteri kita, ingat dan renungkanlah mase kita berkasih dulu.. Dulu panggil sayang sokmo,ni dop bila bertengkar gi panggil beruk! patutnya panggil sayang jugak la.


21. Saidina Umar berkata biarlah isteri bermulut jahat sikit, banyak dah pengorbanannya..tukang masak untuk kita, tukang basuh baju kita, jahit baju kita,padahal itu tak wajib pun bagi dia.


22. Dalam Islam tak wajib pun suami tinggal bersama isteri,tapi wajib melawat dan jenguk isteri..ni dok sapa tok laki nok keluor rumah pun payah.


23. Antara jasa isteri lg,dia susukan anak kita..bukan kita yg bagi susu, kalau kita yg tukang bg..keringla anak kita,nok tubik susu kot mane? haha...


24. Suami jangan kedekut dgn isteri,ni lebihkan kawan-kawan dari isteri! nak bukak air cond waktu tinggal isteri dalam kereta pun sayang..rela matikan enjin biarkan isteri kepanasan,berape sen sangat duit minyak kalu bukak air cond,kedekut nak mampus!


25. Walau dah bagi nafkah makan minum utknya,bagi la jugak duit bulanan,kalu boleh biar RM2000 sebulan... (mak ai,banyaknye...tapi aku suke! aku suke!) belikan hadiah yg mahal-mahal, nim gi beli jam pasar malam je harga lima belas ringgit..jam spongebob.!! Belilah barang kemas,rantai dan gelang..beri pada isteri,isteri kita jugak, bukan org lain pun!


26. Sekarang dah dekat bulan puasa,nanti nak raye,cer tanya org puang kita,siap tak lg baju raye? anak-anak punye pun belum beli lg,tp tak ape la..isteri kita kan,layanla dia...siapa suruh mu kawin dgn dia! kalu mu maroh, mu kawin dgn org laki la!


27. Bila kita ada isteri,kita terhindar dari lakukan dosa dan maksiat..besarnye jasa isteri terhadap kita..elakkan kita dari berzina..boleh pergi pada isteri kita yg halal.


28. Isteri kita kat dunia sekarang ni akan jadi isteri kita jugak kat Syurga..,jadi umur 17 tahun..comel pulak tu sebab telah di"convert" secantik Bidadari hinggakan kita sendiri pun tak berapa cam kerana terlampau cantik.


29. Di Akhirat nanti isteri kita yg suka membebel di atas dunia ni tak membebel doh la kat sana,akan sentiasa bernyanyi-nyanyi utk kita dgn suara yg sgt merdu,disebut didalam hadis Nabi.


30. Janji Allah,setiap kali kita pandang wajah isteri kita didalam syurga..maka setiap kali pandang wajahnya akan jadi semakin cantik.






Allahu'alam..okbai~


p/s : ujung tahun nikoh laa.... zzZZz












  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Aku Dah Kenapa?


bismillah...


Ya Allah...Ape kene la aku akhir-akhir ni.... Semalam bergesel dengan kereta orang masa pegi beli barang. Habih melecet kereta kite... Adoiyai... Hari-hari lap kereta ni, tetiba calar balar lak. Nak nanges je rasa. Ntah macam mana ntah kite drive..melayang je fikiran nih... 2 hari lepas pulak tertido masa drive nak balik dari opis. Giler! Terlelap 4 saat je kot... dalam masa 4 saat tu kereta dah nak masuk longkang dah.

Kenapa ntah minggu ni susah sangat nak tido malam-malam. Elok plak time drive die datang ngantuk, malam-malam taknak plak ngantuk. Dan untuk pertama kalinya saya makan ubat batuk yang boleh menyebabkan kadar mengantuk tahap superman kuasa tiga. Saya memang takkan makan ubat kalau setakat demam, batuk atau selsema biasa (MC je aku ambik...kehkehkeh). Ingatkan bila dah makan ubat batuk boleh la saya tido nyenyak tak bangun-bangun, sekali pukul 3 pagi mata ni terjaga pulak... Memang tak berbaloi-baloi saya pecah rekod makan ubat batuk dengan harapan senang nak tido. Pinggang dah mula rasa sakit, bawak ke tulang belakang...pergghhhh... Allahurobbi. Nak nanges je rasa..

Ape kena dengan saya ni ek.. Nak kata monopous, eh mude lagi bai.. Nak kata tension kat tempat kerja, takde jugak. Kadang-kadang je bengang dengan ketua pegawai operasi, lady boss la katakan (saya tak suka boss perempuan, time period dia suka cari pasal..haha...macam aku ler) Ntah la... Something wrong somewhere la...adoiyai... Fikiran asyik melayang-layang. Makan pun takde selera sangat... Why?? Why?? Why dis happeng tumi?? Semua serba tak kena je..

Hmm...I need fresh air maybe. Takpe-takpe..tengah berfikir nih samada nak book tiket atau tak.. InsyaAllah, Oktober ni saya pegi ke sana menikmati musim bunga di negara tersebut. Semoga Allah permudahkan segala urusan. Amiin..


okbai~


p/s : dah buang tebiat ke saya ni? Ntah la.. Ada sorang makhluk Allah tu jadi mangsa Cik NurQaseh. Dia memang sentiasa sabar melayan kerenah saya walaupun kadang-kadang dia naik angin jugak. Tapi takpelah...macam tak biase lak kan?




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Harap Kau Tak Bohong


bismillah...


Nasihat  Syeikh Ali Tantawi kepada puteri-puteri termasuk aku...

saya sayang orang nih...hensem, bersih, suci je muka dia...

Wahai puteriku…
Usia muda telah aku lewati aku tinggalkan kenangan, impian, lamunan-lamunan dengan segala ujian-ujian dunia. Dengarlah ucapan dan kata-kataku. Ucapan-ucapan haq yang aku sampaikan secara jelas dan mudah.

Wahai puteriku…banyak aku menulis, sering juga aku menyeru dan mengajak umat untuk menegakkan akhlak, menjunjung budi pekerti mulia, membanteras segala bentuk kerosakan jiwa dan mengendalikan nafsu syahwat untuk melawan dan membanteras keruntuhan moral.




Semua itu berterusan aku sampaikan, aku tulis dan khutbahkan… sehingga pena yang aku gunakan menjadi tumpul dan lidahku kelu. Namun tetap tiada hasil yang aku perolehi kemungkaran tetap berleluasa tanpa kita mampu untuk membanterasnya.Di setiap pelusuk negara perbuatan mungkar terus kita temui, semakin banyak dalam pelbagai bentuk. 

 

Wanita semakin berani dan tidak malu-malu untuk membuka auratnya.Tubuhnya ditonjol-tonjolkan, pergaulan bebas muda-mudi bertambah menjolok. Semua itu bergerak melanda negara demi negara, tanpa satu negara Islam yang mampu mengelak. Sebagai contoh negara Syria yang terkenal dengan keserasian akhlak yag sangat ketat menjaga kehormatan diri dengan menutup auratnya, sekarang masya-Allah!! 


Para wanitanya berpakaian terbuka mempertontonkan lengan dan paha, punggung dan dada. Kita gagal, dan aku kira kita tidak akan berjaya. Tahukah engkau apa penyebabnya? Sebabnya ialah sehingga hari ini kita belum menemui pintu ke arah pemulihan dan kita tidak tahu jalannya.



Wahai puteriku, 

Pintu pemulihan ada di hadapanmu. Kunci pintu itu ada di tanganmu. Jika engkau yakin padanya dan engkau berusaha untuk memasuki pintu itu, maka keadaan akan berubah menjadi baik. Engkau benar puteriku, bahawalah kaum lelakilah yang mula mula melangkah menempuh jalan dosa bukan wanita.
Tetapi ingat, bahawa tanpa kerelaanmu dan tanpa kelunakan sikapmu, mereka tidak akan berkeras melangkah laju. 



Engkaulah yang membuka pintu kepadanya untuk masuk.
Engkau berkata kepada pencuri : “Silakan masuk”…dan setelah engkau kecurian barulah engkau tersedar.
Ketika itu barulah engkau berteriak ..”tolong….tolong…aku kecurian.”



Seandainya engkau tahu bahawa lelaki itu adalah serigala dan engkau adalah kambing, pasti engkau akan lari seperti larinya kambing dalam ancaman cengkaman serigala.
Sekiranya engkau sedar, bahawa semua lelaki adalah pencuri, pasti engkau akan berhati-hati dan sentiasa menjaga diri seperti waspada seorang yang kikir terhadap pencuri.



Jika yang dikehendaki oleh serigala dari kambing adalah dagingnya, maka yang diinginkan lelaki adalah lebih daripada itu. Lelaki meinginkan lebih dari sekadar kambing……dan bagimu lebih buruk daripada kematian kambing itu. Lelaki menghendaki yang paling berharga darimu…iaitu harga diri dan kehormatanmu.
Nasib seorang gadis yang diragut kehormatannya lebih menyedihkan daripada nasib seekor kambing yang dimakan serigala.



Wahai puteriku….

Demi Allah, apa yang dikhayalkan oleh pemuda ketika dia melihat gadis ialah gadis itu bertelanjang dihadapannya tanpa pakaian.



Aku bersumpah lagi:

“Demi Allah, jangan percaya terhadap kata kata sebahagian lelaki, bahawa mereka memandangmu kerana akhlak dan adab.  Berbicara denganmu seperti sahabat dan apabila mencintaimu hanyalah sebagai teman akrab”. 




Bohong …bohong …demi Allah dia berbohong!!

Seandainya engkau mendengar sendiri perbualan antara mereka, pasti engkau takut dan ngeri.
Tidak akan ada seorang pemuda melontarkan senyumannya kepadamu berbicara dengan lembut dan merayu, memberikan bantuan dan layanan kepadamu, kecuali akan ada maksud-maksud tertentu.  Setidak-tidaknya isyarat awal bagi dirinya bahawa itu adalah langkah awal.

Apakah sesudah itu puteriku?




p/s : takut dan ngeri~ sorry....sometimes I'm too paranoid... wuuuuuu~ :'(


p/s/s : insyaAllah...u'll be the last.... :)





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Terpaksa


bismillah...


Terkadang sukar untuk kita membuat sesuatu keputusan. Meski berat, meski mahu berpaling dari kenyataan, tetapi kenyataan itulah yang harus kita hadapi... Dalam terpaksa, harus juga keputusan itu diambil untuk kebahagiaan semua walaupun diri sendiri terluka. Walaupun tiada secebis pun rasa untuk melepaskan, tapi......




arghh giler!!


Maaf...aku terpaksa...!!!!!!!!  :'(


p/s : belajar hargai orang yang menghargai kita..

p/s : tak tahu nak kate ape dah...  migrain dah ni....kbai~



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Mak Dah Kenape~


bismillah....


ehhh ehhh.... pelan-pelan sikit!!


ehh...kau tak nampak moto depan tu dek??? ehhh!!


brekk dek brekkk!!


jangan dekat sangat dekk...ehhh! terlanggau bontot kete depan kang dek!


kau ni tak sayang nyawa ke dek... ehh! ehhh! jangan kona baring dek...brek brekk!


ehhh eehhhhhh...!!! lampu merah tuuu!!



Aarrggggghhhhhhhhhhhh.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!



mak nih dah knape........ 


orang bawak 80 pon mak kate laju...


moto depan tu jauuhhhhh lagi makkk....


adoiiii...takkan nak brekk kat tengah-tengah jalan lak makkkk....nanti kete belakang langgau ler...


Ya Allah Ya Tuhan ku...mak..manade orang nak langgau bontot kete depan...kete tu satu kilometer lagi maakkkk...


dah selekoh kat situ...orang kona laa maakkkkk...kona duduk ni haa..takde kona baring mak oiiii.....


ye makkk..orang nampak lampu tuuu makkk.... 


Ya Allah...Mak aku ni..... hadeiii~ (-_-")



mak malu~



Ni la siang tadi punya kejadian.. Adehh..tu la mak kesayangan kite. Kalau orang lain bawak kete dia ok je.. Time kite bawak kete punyalah menggigil lutut dia.. Bukan bawak laju sangat pun. Prong preng prong preng je mulut dia sepanjang jalan.. Takpela...tadah je telinga ni. Dengar je selagi boleh dengar, selagi nyawa dikandung badan.. Takde orang lain yang 'risau'nya lebih hebat daripada 'risau' seorang mak.


Bawak mak pegi hospital besar petang tadi. Mak asyik mengadu tak sihat je, biasa la orang tua..,saya terus telefon Dr. Fadli, ketua jabatan kecemasan hospital Melaka...Dia pegi KL la pulak. Baru ingat nak terus jumpa dia tanpa amek nombor giliran...haha...last-last kena tunggu jugak. Hadeii~ Bukan ape, kan saya tengah demam. Malas la nak tunggu lama-lama, nanti saya plak yang pitam kat situ (bajet VIP la kan? puih). Tapi mak punya pasal takpela, drive jugak, satu jam baru sampai...Dan yang paling best skali, punyalah heaven rasenye bile pakai purdah waktu demam. Dengan selsema, batuk, hidung tersumbat, oksigen masuk 20% je. Tapi bagus jugak, sekejap je dah berpeluh-peluh walaupun kepala agak berat dan berpusing-pusing. Alhamdulillah, Allah permudahkan perjalanan Dakdek...Risau jugak sebab bawak mak, kalau kite sorang-sorang takpela kan..Apa-apa jadi kite sorang je yang kena.


Doktor yang rawat mak tu doktor muda. Macam baru habis belajar je... Adeh! Saya bukan bias, tapi rase tak 'seronok' bila doktor muda atau doktor pelatih ni yang rawat walaupun diorang hensem-hensem dan cun-cun belaka...Mak sorang je yang dia check. Anak mak takmau check, takat demam je pun~


Ok, tu je nak cite... kbai!


p/s : saya ni mudah kesian dengan orang. Tapi jangan mempergunakan ke'kesian'an saya tu untuk tujuan suka-suka atau bergurau ye...Sila jangan pura-pura sakit kalau anda sebenarnya tak sakit. Bila saya jadi caring, memang saya akan jadi seorang yang tersangat caring. Dan bila saya mula risau, saya akan jadi orang yang paling risau sekali...Bila saya percaya, saya akan percaya sepenuhnya. Tapi bila dikhianati, jangan harap saya dapat jadi diri saya yang dulu lagi...

 *ni entri Jumaat lepas, 29/06/2012...baru publish hari ni.. tak larat ah ngadap laptop lame2...




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Usaha Dakdek Yang Tak Nampak Langsung Usahanya...


bismillah....





satu biji lori yang mana muatannya adalah gule pasir, suatu mase bila ditakdirkan dia eksiden dan terbalik, maka, yang akan keluar dari lori tersebut adalah gula pasir...bukannya aiskrim yang akan keluar.

satu biji lori yang mana muatannya adalah roti, suatu mase bila ditakdirkan dia eksiden dan terbalik, maka, yang akan  keluar dari lori tersebut adalah roti, bukannye burger yang akan keluar.

Jadi wahai NurQaseh Dakdek..., suatu mase nanti kau pasti akan jumpa dengan Allah SWT. Dan perkara yang akan keluar bila bertemu dengan Allah SWT adalah perkara yang ade dalam hati kau... Jadi bila kau berusaha untuk agama dan untuk akhirat, maka perkara inilah yang akan masuk ke dalam hati kau Dakdek, dan perkara ini jugalah yang akan keluar bile kau bertemu dengan Allah SWT nanti...


Jadi ape yang dah kau usahakan Dakdek??





Hmm..ntah..takde ape-ape kot...kbai!



p/s : tajuk ntahapehape...

p/s/s : tengah demam panas nih... hmm..suke la jugak~ makan jering gitu je pun takde rase ape-ape... =)



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sampai Hujung Nyawa


bismillah...


0322 am tak tidur-tidur lagi. Ada musang lalu lalang kat luar rumah walaupun Cik NurQaseh tak nampak, tapi bau taiknye cukup membuatkan CikNur mengerti akan kehadirannya,.. Ayam mak aku habis kau kebas atas nama rantaian makanan...pfft!


Kita tinggalkan musang berbau taik tersebut. Nak cerita tentang semalam... Petang semalam saya terniat nak pergi ke rumah seorang ustaz ni, saje jela nak mintak nasihat, ilmu dan pendapat. Ustaz tua tersebut tinggal dengan isteri dia yang bukan ustazah (pun dah tua jugak). Sebelum nak pegi tu kite call dia, tapi tak berjawab. Tapi kite pegi jugak rumah dia... sampai je sana, terlihat kelibat seorang pemuda yang boleh tahan hensem tengah jemur tilam dan tikar...Sebenarnya tu cucu ustaz...thehehehe (gelak ada makna ni).. Saya tanya, "ustaz ade?",  budak tu geleng kepala. Dia cakap, "ustaz dah meninggal."


Hohhh...!!!! Innalillah~ terkejut betul saya. Rase macam baru je jumpa dia. Yang paling mengharukan, ustaz meninggal dah seminggu dah, lepas tu isteri dia pulak yang menyusul... Allahu Robbi... (T_T)
Saya doakan mereka berdua diredhai dan dicucuri rahmat Allah SWT.


Walaupun sedih, tapi terselit jugak rasa 'seronok' (aku pun tak tau macam mana nak gambarkan rasa tu). Bukan seronok sebab orang tu meninggal, tapi 'seronok' bila dengar suami isteri meninggal sama-sama. Muda sama-sama, susah senang sama-sama, tengok anak membesar sama-sama, tua sama-sama, mati pun sama-sama. Sehidup semati.. Dulu saya ingat lagi ada berita dalam paper, tentang sorang atok tu meninggal sebab sakit jantung tetiba, sejam kendian isteri dia pulak meninggal. Sebelum saat kematian tu, diorang berdua tengah menikmati minum petang bersama-sama sebelum atok tu kene serangan jantung.


Semuanya kuasa Allah belaka. Allah yang menciptakan perasaan untuk manusia berkasih-kasihan. Cinta dan kasih sayang tu teguh kerana pasaknya ikhlas. Ikhlas tak dapat dilihat dengan mata kasar, tapi dapat dirasai oleh mata hati... Sungguh! Indah sangat rasanya bila dapat bersama-sama orang yang kita sayang sampai hujung nyawa. Dan tentulah lebih indah bila Allah redha dengan cinta yang kita bawa semata-mata kerana-Nya. 


Saya sememangnya suka melihat sweet old couple, mendengar cerita-cerita mereka tentang kehidupan, pahit manis yang dah mereka tempuhi bersama. Bagaimana sabarnya diorang dengan ujian hidup, dengan takde duit nak besarkan anak-anak yang tiap-tiap tahun keluar...dengan pendidikan yang kurang pada zaman diorang...dengan sikap suami yang panas baran, tapi si isteri boleh tahan sampai berpuluh-puluh tahun.. Memang seronok dengar. Kita orang muda belum tentu dapat contohi kecekalan mereka. Mane tak nye, bercinta bertahun-tahun pun masih tak kenal siapa pasangan kita. Yang nampak cume lakonan.. Mana letaknya ikhlas? Setakat bercinta sebab tengok orang lain bercinta ataupun sekadar nak memenuhi masa lapang. Bila dah kawen, kena uji sikit dah cerai. Camno tu?


Dan ade jugak orang muda sekarang yang takut nak bernikah sebab kurang duit, tak puas enjoy dengan kawan-kawan, tak nak berenti kerja sebab nanti kena duduk dengan suami dan macam-macam alasan lagi.
Puas saya fikir, macam mana orang dulu-dulu boleh hadapi dan uruskan hidup mereka yang susah walaupun mereka tak belajar tinggi-tinggi dan ade yang tak sekolah langsung, tapi bahagia sampai ke mati.
Dan kenapa pula orang sekarang yang ada pendidikan tinggi dan berilmu gagal nak uruskan hidup mereka sendiri,.. (dah aku lak yang pening kepale berfikir...haha...takde keje betol le)


Saya copy paste balik ler nukilan yang saya penah publish tahun lepas... saje nak bagi panjang entri nih...hehe.

saya suka laut =)


Pilihanku...
Bukannya pada paras rupa yang menawan hati..
Kerana cintaku bukan pada pandangan semata..
Takut jika diwarnai kegelapan..
Kita buta hilang arah..


Pilihanku...
Bukannya pada manis tutur kata bermadah..
Kerana cintaku bukan pada janji yang bermaharajalela..
Andainya suara dikaburi fitnah,
Kita rebah tiada bermaya..


Pilihanku...
Bukan pada banyaknya harta dunia,
Kerana cintaku bukannya ternilai dengan harga..
Bimbang kemewahan membawa leka..
Menghilangkan cinta kita padaNya..
Lalu dimanakah bahagia?


Pilihanku...
seorang yang buta..
Buta menilai paras rupa..
Sesungguhnya syahadahnya menggegar seluruh jiwaku..
Keikhlasannya melakar cinta yang diredha..
Tongkatnya pada akidah yang menyinari laluan bahagia


Pilihanku...
Seorang yang bisu..
Bisu mengungkapkan janji yang tiada pasti..
Kerana harapan disandarkan pada Illahi..
Pendiriannya menusuk nurani hawa..
Bait-bait kesyukurannya lahir pada sujud seorang hamba


Pilihanku itu...
Seorang yang papa dan hina...
Papa dengan takbur yang mengubur
Hina kerana sederhana..
Iman memujuk jiwanya..
Cintanya pada agama mengikat tali ukhwah..
Lalu disimpul teguh pada tiang pernikahan..


Pilihan kami...
Pada agama yang memelihara
Pada Syahadah yang mengiringi
Pada Alquran yang membimbing..


Biar...
Cinta kami pada Maha Menyintai..
Kerana janjiNya yang pasti
Cinta kami pada kekasih Illahi
kerana memimpin ke jalan bahagia yang hakiki
Kasih isteri pada cinta yang diberi..
Biarlah sampai ke akhirat nanti...
kerana yang sebenarnya ku mahukan padanya..
Bukan cuma kekasih duniawi..
Tapi teman menuju syurgawi..


hmm..... =)

arghhh!! aku ni asyik post pasal kawen je pehalll!!!!  okbai!!


p/s : kalau memang jodoh tu kuat, sane sakit, sini terasa tau.. =D

p/s : arghh!! mati tu priority... fuhh~ jangan banyak berangan NurQaseh, ingat mati, ingat mati, ingat mati...





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

DIa Datang


bismillah...


Maaf... Ni entri basi yang tak berbau. Tak seperti nasi lemak basi yang tertinggal dalam kereta minggu lepas. Demmit!! Camne boleh lupa! Aroma sungguh~


Ni cerita sabtu lepas, masa Pok Jib launch UTC , atau nama panjangnya Urban Transformation Centre, atau nama Melayunya, Pusat Transformasi Bandar.. Tak tau lah ape yang transform nye... Yang den tau, den ade keje kat situ pada hari tersebut. 5 pagi bangun tido, 6 pagi dah tercongok kat Jalan Hang Tuah..Yela, lambat-lambat nanti jem, jalan pun dah tutup pasal Pok Jib dan menteri lain nak lalu maa..=.='


Rakyat Melaka Maju Negeriku Sayang yang hadir.

Gambar atas ni pemandangan dari atas bangunan UTC. Punyelah ramai umat manusia (ala, tiap-tiap japerun hantar orang kampung naek bas berbondong-bondong, sebab tu ramai)


Hoh! Todia.... Cuba teka kepala PM yang mana...

PM datang berucap, pastu naik bangunan UTC. Aku dok buat kerja kat atas...


tengok abang kat hujung tu, dah stress...

Dari atas dok dengar-dengar je dentam-dentum kat pentas luar bangunan. Ingatkan kot ade K-Pop ker, nak jugak join..hahaha...pffft. Rupa-rupanya ade artis tempatan je.. hmmm~ Wahid senario, Azlee, Lan Pet Pet, One Nation Emcees, Caroline (sape ni?? wa tak kenal), Nabil, ade ramai lagi sape ntah...


Sian Tok Ali, sume orang tak perasan die kat situ..ehe.

Ni jele gambau-gambau yang dapat dirakamkan via iPad, G-Tab, BB, G-Note dan semua gadget-gadget yang ade di tangan kitorang.. PM hulur tangan, kite jual mahal...hehe... Takpela datok, kite malu lah~


PM dah balik, kite still kat situ sampai pukul 8 malam... tu je cite die... kbai~


p/s : sejak kerja kat sini, macam-macam orang dah saya jumpa, daripada pemimpin tertinggi kerajaan sampailah ke yb-yb yang agak sombong macam tak jejak tanah dan yb-yb yang memang baik sesangat sampai taknak kite panggil dia Dato' (Dato'-dato' non-muslim ni agak ok dan tak sombong), dan tak kurang juga staff-staff biase macam saya ni,..Ape yang saya perhatikan, YB's ni kebanyakannya tak punctual..sebab itu anak-anak buah dia pun datang lambat (aku lettew..haha).

p/s/s : Kesimpulannye, I need a new environment.. Teringin nak jumpe habib-habib keturunan Rasulullah~



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wordless Wednesday Lah Sangat


bismillah...


jawohl! ngeh3...
bastian  schweinsteiger aka basti


"UM ERFOLGREICH ZU SEIN MUSST DU ALLES GEBEN"
Untuk Berjaya, Anda Perlu Berikan Segala-galanya




kata Lucius Maximus dari sokernet yang saye cedok..,Rafael van der Vaart ada menyebut sebelum perlawanan bahawa Die Nationalmannschaft hanya mempunyai 3 pemain berkualiti dalam skuad berbanding Belanda yang katanya semua berkualiti belaka..ceh! Beliau lupa kualiti semata-mata akan menjadikan sebuah pasukan itu hanya sekuat Tottenham Hotspur (haha).. Jerman mungkin kurang pemain berkualiti, tetapi mereka memberikan segala-galanya. Sama seperti bila tentera Wehrmacht mempertahankan bumi Deustchland dalam Perang Dunia Kedua, atau seperti bila Jerome Boateng sanggup patah tulang rusuk kiri menahan rembatan padu Wesley Sneijder (a.k.a Anjer? haha..).

Beliau berkata lagi..,sebuah produk Jerman sentiasa menekankan aspek seperti ketepatan, kejituan dan kesempurnaan baik dari segi penghasilan motokar. motorbot, motorsikal, beskal, seterika dan sebagainya. Ini adalah tradisi sejati Jerman yang dipupuk sejak terasasnya Magna Germania, tradisi yang kekal membezakan antara sebuah produk Jerman dan produk negara lain, seperti kereta buatan Malaysia contohnya yang selalu kerosakan power window.
Dan bagaimana terencatnya power window Proton itu dapat dilihat berjangkit ke dalam bola sepak Malaysia yang jugak terencat.. serta sempurnanya power window Audi, BMW, Mercedes atau VW itu dapat dilihat juga dalam sempurnanya bola sepak Jerman......kan???


dats why la I like German...okbai~


p/s : mak kate, "tido dakdekkk~ esok nak keje..."
       dakdek kate, "tak ngantok lagi ni mak..lek lu"
       mak kate, "kau sambung hafal lagi bagos dakdekkk~..."
       dakdek kate, "k fine~"

p/s/s : entri yg diperam..ingat nak publish gambau tu je, jadi la wordless Wednesday... huh! wordless lah sangat!


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sana Sini


bismillah...


sana, "Assalamualaikum".

sini, "Waalaikumussalam. Ada apa?".

sana, "Terasa nak cakap dengan seseorang."

sini, "Pasal apa?".

sana, "Sibuk ke?".

sini, "Boleh tahan".

sana, "Ok".

sini, "Allah ada".

sana, "Tahu".

sini, "Allah tempat mengadu."

sana, "Ye baik~".

sini, "Bangun malam ni, jom sama =)".

Senyap. Ada tangis di situ.

sana, "Kan bagus kalau ada di sini".

sini, "Tak bagus pun".

sana, "Kenapa?"

sini, "Orang kata hubungan tu lebih manis bila jauh,"

sana, "Oh, bila dekat asyik nak gaduh je," Tergelak dalam sebak.

sini, "Rindu sebenarnya,"

sana, "Kenapa tak cakap?"

sini, "Saje nak didik sabar. Ada ujian yang jauh lebih besar tak lama lagi."

sana senyap.

sini senyap.

Dan titis itu tumpah juga.. Berjuraian...


klik untuk tumbesaran


dah boleh buat novel... pen off...kbai~



p/s : amende la aku merepek nih...haha... dushhh!! takde benda nak tulis sebenarnya..

p/s/s : I hate my under eye bags... Mata yang dulunye boolat dan bersinar sekarang dah kuyu, bengkak dan ade lingkaran hitam dibawahnye... hmmm...why me~

p/s/s : tomorrow I've to take an emergency leave again..kalau nak mintak annual leave pun dah tak sempat sebab saya kena apply 3 days before.. Nak hantar buah hati pengarang jantung pergi hospital..


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wordless Wednesday


bismillah....


ingat Allah dan ingat mati itu yang terbaekkkk! =)

p/s : saya agak sibuk sekarang ni ye...takde mase nak apdet blog, sebab banyak kerja kat rumah bukan kat opis...macam-macam nak prepare nih...jadi jangan nak rindu-rindu kat saya tau.. haha... biau saya je sorang-sorang tanggung rindu... kbai~




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Putus Cinte...Alahai~ Boringnye...


bismillah...


Petang-petang cenggini terasa nak makan ABC lak. Dah la panas, bahang, berasap-asap bumbung rumah kite...sudahnya, kite duduk dalam kete,bukak aircond.. Tiba-tiba ada adek ni telefon, nak meluahkan rase hati lettew.


bla bla bla.........


bla bla bla.........


bla bla bla.........


bla bla bla.........



Hmm..macam biasa la, putus cinta. Pakwe dah bertunang dengan orang lain. Pakwe kelentong bla bla bla.... Munafik bla bla bla.... Penipu, bla bla bla....


Ape yang boleh aku cakap kat kau dek, sabarlah banyak-banyak ye. Kau nak nanges sebaldi ke, sebesen ke, mahupun se'kolah' ke, aku tadah je dek... Takde benda yang aku nak bebelkan kat kau sebab benda tu memang lumrah kehidupan.. Nanges la puas-puas sampai kau tak larat lagi nak nanges...sampai satu saat kau akan terfikir sendiri, ape ke bengapnye kau menangis pada makhluk yang tak sudi. Menangis sambil marah-marah dan maki-maki.. Cube menanges, sambil cakap Alhamdulillah, ~  Terasa nak maki lagi, ucap Alhamdulillah lagi dan lagi dan lagi..  aku dah try dah dek...berkesan dowh! Nyaman je rasa...


Alhamdulillah, sebab Allah S.W.T pilih kau bertemu dengan lelaki spesies buaya jadian tersebut. Alhamdulillah, sebab Allah S.W.T nak naikkan darjat kau, nak suruh kau berubah jadi lebih bagos dari sekarang ni. Alhamdulillah, sebab Allah S.W.T nak kau jaga diri baik-baik, lebih baik dari sebelumnya. Alhamdulillah, sebab Allah S.W.T nak gerakkan kau supaya jadi MAHAL. Ibarat harga emas, dulu murah la jugak, sekarang dah mahal, pastu kejap-kejap naik, pastu turun sikit, pastu naik mencanak-canak plak harganya..semalam aku baru pegi Wah Chan, tengok emas...buy 1, free 1 beb...(arghhh!!)
Tapi mahalnye kau sebagai perempuan memang tak sama dengan harga emas. Aku yang bercakap ni pun terasa pedih ulu hati dengan kata-kata aku sendiri. Yaaa!! memang la aku cakap tak serupa bikin pun. Atleast, kau dan aku sama-sama nak berubah, walaupun terpaksa merangkak atau berguling-guling di atas bara api. (aku harap muka kita masih lagi comel walaupun sedang merangkak)


Adek, kau masih muda, masih remaja, masih bertenaga, dan kepala hotak kau masih lagi fresh.. Boleh disumbatkan dengan berbagai ilmu yang baik, mahupun yang tak baik. Macam aku ni dah tak berapa muda sangat, bukan main lembab lagi nak masukkan sesuatu ilmu dalam kepala ni. Sebab dulu otak aku ni banyak serap benda yang tak berfaedah, yang lagho dan yang tak baik contohnya seperti bercintan cintun walaupun aku tak berdating tiap2 minggu seperti kau..hua3.. Oleh kerana itu wahai adek, pilih la jalan yang betul kelak kau tak menyesal di kemudian hari. Dan aku nak bagitahu, aku dah hafal surah Ar-Rahman ok... Kau ade?? haha...(ye,ini memang statement riya' dan takabbur) Dengan kelembapan yang aku alami, akhirnya berjaya jugak aku hafal surah yang keberapa ntah yang dah aku hafal. InsyaAllah, kalau umur aku panjang, lagi 200 tahun aku akan jadi hafizah walaupun aku tak skolah pondok.


Adek, aku tahu kau tak kuat...Semua orang tak kuat., hatta Penjejak Awan dan Penjejak Badai yang ade beribu hikmat, hatta Sang Kelembai yang mampu terbang, hatta Najib yang ada banyak wang. Yang kuat dan super power hanyalah Dia. Dia yang pegang hati kau...Yaaa!!! Serahkan je pada Dia. Doalah banyak-banyak ye...kalau selama ni kau solat nak cepat je, express semacam je, lepas tu berdoa asal boleh je...kompom sekarang ni kau akan solat dan berdoa sambil menanges teresak-esak..Kannn??? Kau ingat aku tak tahu??? Yaaaa!!! Amek la kesempatan ni untuk kenal dengan lebih dekat dengan Pencipta kau. See! si lelaki spesis buaya jadian itulah menjadi asbab kau dekat dengan Tuhan.. Jadi ucaplah Alhamdulillah, terima kasih Allah.. Dan jangan lupa ucapkan terima kasih kat lelaki buaya jadian tersebut sambil ketawa terbahak-bahak dan berguling-guling di atas jalan raya...Biau dia rasa kau memang tak kesah pun kalau dia takde dalam hidup kau lagi... Apedehal~


Kau tahu dek, aku ni ada banyak lagi masalah ummat yang aku nak fikir selain daripada masalah cinte kau dan adek-adek yang lain. Jangan kecik hati ye...ehe...Hidup ni bukan lama sangat pun. Usia kanak-kanak kau habis cuma untuk main-main, belajar ABC bla bla bla... Bila dah remaja, usia kau habis untuk bercintan cintun, lepas tu putus, lepas tu bercinta lagi, lepas tu putus, lepas tu bercinta lagi....sampailah kau kawen, itu pun umur kau dah berapa agaknye dan kau belum mati-mati lagi. Lepas tu usia dewasa kau habis untuk kejar cita-cita kau, kumpul harta, kumpul wang serta kejar pangkat.. Dan bila kau dah tua (kalau belum mati-mati lagi), kau akan habiskan usia kau kat atas katil hospital, atau di kerusi roda, atau duduk termenung sorang-sorang kat anjung rumah, berfikir sape nak uruskan harta-harta kau bila dah mati nanti. Alahai~ boringnye...


Bercinta patotnye indah. Nikah, lepas tu ada anak soleh, solehah, kacak, comel, rambut perang dan panjang, hidung mancung (macam err...hehe). Tapi sebab takde kejujuran, takde keikhlasan, takde kesetiaan, semua jadi sia-sia. Yang sihat jadi sakit, yang gembira jadi merana, yang muda makin tua.. Pastu mati.... Takde bekalan hidup masa muda remaja sebab dah terbuang untuk seronok-seronok bercinta..huh! nafsu belake... Makanya, bila kau dah terkena sekali, kenanglah benda tu sebagai satu iktibar buat kau. Supaya kau tak buang masa lagi..Supaya kau belajar, belajar dan terus belajar...cari ilmu duniawi dan ukhrawi...Biar dunia yang kejar kau, bukan kau yang kejar dunia..Dan bila tiba masenye nanti adela jodoh untuk kau, kalau kau tak mati-mati lagi..


Adek, satu lagi aku nak pesan, jangan le gatal-gatal tulis status cinta dan rase kachiwa kau tu kat timeline fesbuk. Menyampah aku baca..haha... Jujurkan akak kau yang sorang ni?? Aku dulu bila terkena macam kau, mak aku la yang jadi fesbuk untuk aku. Daripada kecik sampai sekarang, aku update status dekat mak je...kau ade?? Bercinta pun sorok-sorok..keh3...bila putus cinte jangan gah sangat nak tunjuk kesedihan tu kat orang. Dan jangan sesekali kau bukak aib lelaki spesis buaya jadian tu walau kau marah macam mana sekalipun.. Sabar, senyum, ucap alhamdulillah... Nangeslah kau sorang-sorang kat bahu mak kau. Mase tu kau akan rase, mak kau lah kekasih hati yang setia. Aku buat gitu le dulu.. Dan, Allah tu bersedia bile-bile mase je nak tunggu kau mengadu kat Dia. Daripada kau borak panjang-panjang dengan aku kat tepon, menanges macam orang mati laki, baek ko pegi smayang.


Dah panjang dah rasenye aku taip. Sebab tu tadi aku cuma dengar ape yang kau luahkan kat aku. Malas aku nak bagi nasihat kat kau...Sebab orang yang tengah frust dan patah hati takkan dengar satu hape pon yang orang lain cakap. Yang die tahu nanges, marah, nanges, termenung, nanges...alahai~ boring betul. Tunggu kau cool dulu, baru bace ape yang aku tulis ni ye laling =)
Dan aku ade satu ubat untuk rawat hati kau... thehehehehe... ubat memang selalunya tak best. Mesti kau ngantok bile kena ubat ni kalau kau tak biasakan diri.




taraaaa......


tak best kan?? kau lebih suka baca Oh!bulan daripada yang ini kan?
tau dah... nak tak nak, kau kena amek jugak 'ubat' dan 'penawar' nih...
(ni Quran yang penah aku miliki dan aku beri kepada seorang makhluk)


pen off....kbai~


p/s : adek, bile kau bace, kau jangan marah kalau bahasa aku kasau-kasau sikit.. Dan jangan komen ape-ape kalau tanak identiti kau diketahui oleh pembaca blog aku yang beribu-riban ni..hahaha.. kau ade??

p/s/s : the smile on my face doesn't mean my life is perfect. I just appreciate what I have and what God has blessed me.... =)

p/s/s/s : ingat tentang mati tu lagi lazat daripada ingat kawen, ingat cinte, ingat buah ati, yang ntah dapat ker tidak. Esok lusa kau mati, babai la buah hati... bile dah jadi mayat, pakwe pun dah tak ingat...









  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Harga Sebuah Surga


bismillah...


Alhamdulillah, I'm still alive.. I came across an accident last few days ago where death was just a step away.. I'm driving to fast than its allowed, and almost hit a group of cows..ngeh3... Hmmm..kinda busy lately and for today, I just wanna share a very short story about jamban... ehe...

Pada suatu hari (cakap Melayu plaks), Ibrahim bin Adham ingin membuang air kecil, lalu dia pun pergi ke tandas awam. Apabila ingin masuk ke dalam, seraya seorang lelaki menegurnya, "hai orang tua, bayarlah dulu sebelum masuk."

Apabila Ibrahim mendengar sapaan lelaki itu, air matanya pun jatuh bercucuran. Lelaki tadi terkejut dan berkata, "wahai orang tua, andai kata kamu tiada wang, masuk sajalah secara percuma. Jangan menangis kerana ini."

Ibrahim bin Adham menjawab, "wahai pemuda, aku menangis bukan kerana aku tiada duit tetapi aku terfikir, jika tempat sejijik ini pun harus dibayar untuk dimasuki, bagaimana pula dengan syurga Allah? Berapakah bayaran yang harus aku sediakan untuk masuk ke dalamnya??"




the end.. okbai~


p/s : sedang mengumpul "harta" untuk membayar sebuah syurga... Payahnye~ :'(

p/s/s : hari ni kite amek cuti, nak pegi pantai Telok Kemang sensorang lepas service kete...wuuuuu~

p/s/s/s : bila nak terlanggar lembu's tu, ngucap dulu...nak ke kiri ada pokok, nak ke kanan takut langgar kereta lain... tapi nasib baik mase tu takde kete kat belah kanan... masuk semak ok... kalau ada lori lalu masa tu~ husshhhh......





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

.


bismillah....

Penat sikit hari ni.. Ada 7 buah rumah yang buat kenduri kawen.. Esok sebijik rumah pun takde... knape semua buat hari ni? knape?? knape?? ehe..


Penat-penat pun masih teringat kat ko.. Ko tahu tak??? Takpe,ko tak tahu lagi bagus...


okbai~



p/s : kancil tebo, kelisa imago, subaru biru...nyahhh kau dari hidup dakdekkk!!! as your wish kan? :')

p/s/s : semalam saya bermimpi sepotong ayat al-Quran................ hmmm...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Happy Bestday Cicah!!


bismillah....


Alhamdulillah.... Hidup mokcu!! Hidup mokcu!! haha.... hidup lagi mokcu Cicah ni... Boleh la tengok Cicah, Ryan dengan Mimi besau depan mate mokcu.. Tetibe sedih... (T_T)


Rupa-rupanya hari ni dah 31 haribulan... Dan rupa-rupanya hari ni hari lahir Cicah... dah sebulan Cicah asyik tanya "hari ni berapa hari bulan?" sampai naik muak saya nak jawab. Kalau tanya sekali sehari takpela. Ini sehari sampai pat lime kali. Panas lak hati ni.. haha.... (bak iklan burung yang selalu keluar kat TV dulu..burung ape ni abah? burung murai... burung ape ni abah? burung murai... burung ape ni abah? burung murai nak... burung ape ni abah? burung ape ko nak??? -----> saje tambah2) hahahaha...camtu la lebih kurang.


Hari ni genap umur Cicah 6 tahun... Masa Cicah lahir dulu saya takde disisi mama dia (ceh,bajet macam laki dia plak kan?), sebab saya sedang direkrut di kem masa tu.. Berlainan dengan Ryan dan Mimi, saya ada sekali kat hospital tunggu mama diorang deliver. Yang paling saya ingat sekali ialah masa kakak ipar saya nak lahirkan Ryan. Masa tu akak ipar dah terasa sakit-sakit, air ketuban dah nak pecah. Saya dengan laki akak ipar saya (abang aku la tu..haha) tengah syok tengok Naruto.. saya tengok akak ipar dah duduk, bangun, duduk, pastu air mata dia meleleh...

"bang, As dah sakit nak beranak ni bang....jom pi hospital.."

abang saya dengan slumbernya menjawab.

"jap-jap..Naruto belom habis......."


Perghhhh...kalau laki aku macam ni esok, memang....duuushhhhhhh3..!!! Sekali ayah sound, terus abang capai kunci kereta dia... hehe...tahu takot.


Ok2...back to Cicah.. dulu abang saya nak namakan dia Mawar. Nama panjang, Ros Mawar... Tak ke pelik-pelik abang aku ni. Nasib baik akak ipar tak nak. Dia letak Nurina Arisha... Nurina Arisha binti Khirul Hafiz bin Hj Muhamad. ehehe..... Dulu family semua panggil Arisha. Mokcu dia je panggil Cicah.. Until now, melekat la nama Cicah tu..


ooo...ko baru keluar ye??

Mokcu dengan Cicah memang rapat..... Selalu je gaduh~ Nak mesra-mesra memang jarang laa... Bergaduh je siang malam. Tapi yang selalu bergaduh tu la yang paling kita sayang.. Bile Cicah takde, macam kosong je la hai~ Bile mokcu takde, Cicah tepon mokcu...carik pasal dalam tepon plak. =)


bajet comel la kan? ko ingat ko reti swimming ke?
takat pakai pelampung lady bird tu tak payah nak belagak ar.

Cicah ni bijak budaknya... Kalau nak cerita tentang dia ni, sampai tahun depan pun tak habis. Bila saya balik dari pejabat, saya akan terus landing atas katil..rehat-rehat kejap. Dan dia terus landing atas badan saya.. Kalau ringan takpela kan.... rase macam nak sepuk je laju-laju.. haha..


aliff.. mim..nun..wau.. sarkiss!!

bab mengaji... Dia memang cepat kenal huruf. Tapi cepat jugak lupa kalau tak diasah hari-hari.. Memang kene basuh kaw-kaw la ko Cicah.. Bile kena marah, dia cakap mokcu tak sayang... Buat-buat muke seposen.. huh!!




"Bile Cicah dah besau nanti Cicah nak jadi boss.., Cicah nak tolong makcu, mama, ayah atok dengan nenek.."

Kalau mokcu dah takde nanti Cicah hidup la baik-baik ye...Jage buku-buku mokcu. Jangan ko jage tapi tak baca plak...

"Mokcu nak pegi mana??"

Adelaa... Mokcu nak pegi jauh~

"pegilaaa...."

Perghhhh budak nehhh!



"Cicah nak jadi macam mokcu bile dah besau nanti.."

Jangan, mokcu tak pandai.... Cicah belajar la pandai-pandai..

"Yela..nanti Cicah masuk asrama...Cicah nak tutup muka macam mokcu je, pastu nak baca quran hari-hari"

:')




HAPPY BIRTHDAY Cicah....
You are the coolest 'budak kecik' that I ever know..No matter how much you grow up, for me you are always remain the youngest, the dearest, the smartest child...Wishing you love, sunshine and laughter not just for today but the days after...Be a good daughter, not just good but solehah. And be a great muslimah, not just muslimah, but mukminah.. Wohaa!! I knoe you can do it girl!!(^^,)



p/s : saya tak penah sambut birthday...don't even care pun... huh! (tapi ade la orang bagi suprise kat opis)

p/s/s : Kalau mokcu tengah termenung, Cicah tahu-tahu je mokcu teringatkan sape..memahami betul..

p/s/s/s : Cicah dah makin besar, maknanya mokcu dah makin tua... get ready mokcu :')

p/s/s/s/s : children must be taught how to think, not what to think~


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wordless Wednesday


bismillah...




p/s : again......but I won't cry.....okbai =)  (ni aku sorang je yg paham..)



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Spesifikasi Minima Calon Isteri Yang Lelaki Mahu


bismillah.



1. Solat fardhu cukup 5 waktu bila tidak uzur. 


2. Istiqamah (konsisten) baca al-Quran sekurang-kurangnya satu muka surat sehari. Baca al-Quran ni boleh tenangkan diri bagi perempuan yang emosi dia cepat marah or cepat berleter. (ye..sangat berkesan...tapi kalau tengah ABC, jage kau! haha...emosi sangat2 lah tak menentu..)


3. Menutup aurat. At least perlahan-perlahan ke arah tutup aurat dengan sempurna. Dari tudung singkat ke tudung tutup dada dan seterusnya. Dalam hati seorang lelaki yang baik sebenarnya suka yang bertudung labuh atau berpurdah walaupun dorang tak bgtau directly. 


4. Dia mungkin tak belajar tinggi-tinggi sampai Master, PhD. Tapi dia cintakan ilmu.


5. Tak perlu sangat pandai. Matang lebih perlu supaya dapat buat pertimbangan dengan baik. Tidak ramai lelaki suka isterinya lebih pandai dari suami. Jadi, kalau anda pandai, jangan menunjuk-nunjuk meninggi diri depan suami lak. Lelaki tercabar kelakian bila kamu bersikap demikian.


6. Lemah lembut, sopan. Garang pada tempatnya. Tegas pada tempatnya. Lelaki tak suka perempuan berlembut tiap waktu. Kena garang gak barulah lelaki hormat. 


7. Boleh memasak. Ciri ni perlu ada walaupun dia hanya pandai masak air, nasi, goreng telur mata kerbau je. Tak cun takpe, janji masak boleh. Kalau cun, masak failed watpe. Lelaki kahwin bukan nak jadikan u perhiasan je kat umah.










8. Muka natural. Make-up tu boleh. Tapi sebenarnya lelaki tak gemar perempuan make-up tebal2
Ala kadar je dah la. Make-up tebal kat mata memang kurang diminati. (CikNurQaseh makeup ye. tapi bagi manis2 gula je... kih3 :))


9. Tang pakaian pula. Tak kisah fesyen jenis apa, janji tutup aurat. Lelaki Melayu suka wanita berbaju kurung sebab nampak ayu je. Mungkin ada juga yang suka perempuan tu pakai jeans dan shirt, tapi dia tengok sekali je pun. Kalau pakai jubah or baju kurung, konfem dia tengok banyak kali. 


10. Wajah. Wajah tak perlu sangat cantik. Cantik budi pekerti tu lagi perlu. Sekurang-kurangnya mulut tu tak laser, tak mengata orang ikut suka hati dia je. Memang lelaki suka perempuan cantik, tapi kalau perangai tak elok dan menyakitkan hati, baik dia pilih yang sederhana je tapi boleh buat hati tenang. Kahwin ni nak cari ketenangan, bukan nak serabutkan otak dengan perangai2 entah pape kau.


11. Wanita materialistik dan cinta wang dibenci lelaki. Lelaki juga tak suka wanita yang kuat mengongkong, tuduh bukan-bukan, tidak percayakan pasangan, cepat prasangka. Sportingla sket. (yang ni ikot keadaan ye, bace point nombor 17)


12. Suka budak-budak. Ciri-ciri keibuan terserlah bila tengok budak, dia nak dukunglah ribalah. 


13. Pandai al-Quran walaupun takdelah pandai sangat. Sekurang-kurangnya dia boleh ngajar alif-ba-ta dan surah-surah lazim anak-anak nanti. Penting sebab ibulah guru pertama dalam keluarga. Ayah boleh ngajar, tapi garanglah.

14. Boleh hidup susah. Contohnya kahwin dengan lelaki miskin, walaupun perempuan ni dari kalangan orang senang, tapi dia boleh membiasakan dengan hidup susah bersama-sama suami. Oh sangat sweet hidup susah senang bersama-sama ni tanpa merungut-rungut tak boleh tahan dengan kemiskinan hidup.


15. Dia tak suka cakap yang tidak baik tentang lelaki dia dan cerita pula pada kawan-kawan dia. Andai suami dia tak baik sekalipun, dia bersyukur dia ada suami. Ramai kot yang tak dapat kahwin kat luar sana tu.


16. Suka bagi semangat. Sekurang-kurangnya dia cuba senyum walaupun hatinya sedih. Lelaki tak perlu hadiah2 segala bagai pun, cukuplah dengan satu senyuman dah orait dah pun.


17. Cinta. Bila dia cinta, selama-lamanya dia cinta selagi laki tu tak curang. (haa...memang..bila dah cinta, selamanya akan cinta,.kalau laki tu curang pun still cinta lagi, tapi sendiri mau ingat laa...prasangka tu sikit sebanyak akan wujud..so kena laki tu kena la bagi report hatta nak pegi ke kedai pak abu sekalipun)


18. Boleh berkongsi masalah. Walaupun tidak mampu selesaikan masalah, at least dia boleh jadi good listener dan tenangkan hati suami.


19. Ingat hari-hari penting. Contoh ingat tarikh perkahwinan, birthday dll yang penting. Tapi, kalau nak lagi cantik, ingat juga hari-hari penting dlm Islam. Cthnya, ingatkan hari Isnin dan Khamis untuk puasa bersama-sama.


20. Sikap malas memang ada, sampai terlupa buat segala kerja umah. Tapi bila suami pulang, dia tak segan untuk cium tangan suami dan minta maaf atas kemalasan beliau. Sekali-sekala malas tu boleh, tapi kalau hari-hari malas memang nak kena hantar masuk PLKN ni.


21. Hormat orang tua walaupun mertua wat tak mesra dengan dia. Cuba gak amik ati orang tua walaupun tak reti.


22. Boleh ingatkan suami supaya jaga solat, ingatkan anak-anak suruh solat. Kalau suami ada kekurangan, dia tolong cover dan juga sebaliknya. Tak salah isteri ingatkan suami tanggungjawab2 seorang suami. Bantu suami jaga keluarga supaya dapat masuk syurga satu famili.


23. Ingatkan awal-awal lagi anak-anak perempuan tentang aurat supaya tak berulang kes kejahilan yang sama seperti dirinya masa muda-muda dulu.


24. Sedia maafkan suami kalau suami ada wat salah. Pandai wat-wat majuk tapi jangan over majuk plak. Kalau suami nak cari lain, tanya dulu apa kekurangan diri. Kalau kurang, nak perbetulkan. Tapi, kalau suami nak kahwin lain gak, bincang elok-elok dulu sblm pasrah.


25. Kadang-kadang bangun malam dan doakan untuk pasangan dia panjang umur, bahagia dan tua bersama-sama sampai mati dan bersambung lagi bahagia di syurga nanti. Juga doa anak-anak jadi soleh dan solehah. Mungkin dia bukan seorang yang sangat baik, tapi dia ada impian punya suami dan anak-anak yang baik dan beragama. "Doaku Untukmu sayang - Wali Band" gitu.
26. Ada di sisi tika suami sakit, letih, stress. Bolehlah picit2 pale suami tu.


27. Dia redha, terima seadanya pasangannya itu. Tapi bukan awal-awal dah terima pasangan yang enggan ubah sikap buruk sebelum nikah.



28. Senyum selalu adalah ubat terbaik hati lara lelaki. Senyum itu sedekah :)


29. Malu. Antara ciri penting. Dia mungkin garang, tapi dia pemalu. Dia mungkin cakap banyak dengan kawan2 perempuan dia, tapi dia malu dengan lelaki. Yang terbaik, dia bukan saja malu dengan manusia pada tempatnya, tapi malu pada Allah...


30. Akhir sekali (kot) dan yang penting sekali, dia suka kamu dan setuju nak kawin dengan kamu ler. hehe. Spesifikasi panjang, tapi dia tanak nikah dengan kamu watpe gak. kikiki.


ni bukan Cik NurQaseh yang tulis.. Ni inchek Muhammad Rusydi yang tulis, saya kopipes aje kat FB... Pendapat seorang lelaki yang harus ditenung, direnung dan difikirkan oleh wanita-wanita diluar sane termasuk Nur Dakdek ni ha.. tapi ape yang penting adalah pandangan Sang Pencipta kepada kita, bukan hanya mahu terlihat sempurna di hadapan suami dan kekasih hati je.. Allahu Robbi~ pandanglah dakdek yang hina dina ni... isk isk isk~ :'(



p/s : tulisan kaler biru tu saya yang tokok tambah..


p/s/s : saya tak harap pun suami macam ustaz2 @ imam muda bagai... Cukup dia tahu dan faham agama, jujur dan setia... Bleh belajar sama-sama, susah senang sama-sama, hidup sama-sama, mati sa...ehh, takpela, saye mati dulu...suami leh kawen lain... ngeee~ 


p/s/s/s : yaayyyyy...!! baru hantar borang untuk keje baru.. ramai pakai kabel, datok2, tan sri2 bagai... ingat aku takde kabel ker? Allah kan ade... besau punye kabel laaa....



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS