RSS
Container Icon

Aku Terima Nikahnya..



bismillah...

Saya sedang membaca buku ini (buku yang satu lagi tu pon belum habis bace).. Nampak macam best..memang best pun.

Saya tertarik dengan tajuk kecil buku ini iaitu Pedoman Bagi Yang Mencari. Antara isi kandungannya ialah 'perkahwinan bukanlah menghalalkan apa yang tidak halal sebelumnya...semata-mata. Perkahwinan ialah kombinasi cinta, perasaan, keinginan dan tanggungjawab.

Perang melawan keinginan nafsu adalah terlalu kecil jika mahu dibandingkan dengan dugaan2 selepas berumah tangga. Jika daya tahan dirimu terlalu lemah hingga menolak zina pun jadi masalah, dimanakah kekuatanmu untuk membina rumah tangga, memimpin keluarga dan menjadi pembentuk manusia berupa anak-anak??'

Itu serba sedikit yang dapat saya kongsikan. Dulu pernah saya terfikir untuk mendirikan rumah tangga pada usia yang muda lantaran takut terjerumus ke lembah maksiat apatah lagi melihat remaja seawal 14 tahun pun sudah pandai melakukan aksi2 18sx! (ish3...kesian). Saya pernah berdebat dengan emak tentang remaja yang berkahwin muda kerana takut berzina...

"Elok sangat ler diorang ni kawen mude2..sok2 da kembung perut tu mak bapak jugek yang malu," kata saya. "Ah budak2 jaman sekarang ni dah takde mende lain yang dipikirnye.. Tang tu kemain leju(laju) je die nak buat. Sok kalo kawen mude2 kejap je da rase jemu, lagi plak kalo da beranak pinak. Dengan tak pandai jage anak, masak pun ala kadar, umah bersepah, muke ngko da rupe jembalang tanah..sok laki ngko pun lari," kata mak dengan bersungguh-sungguh mempertahankan ideologinya.

"Ko tengok ni dek, kesian budak ni kene dere," mak merujuk pada akhbar yang melaporkan kes penderaan bayi berusia enam bulan kalau tak silap saya. Si penderanya ialah ibu bapa bayi malang tersebut yang masing2 berusia 20 tahun.. "Tu la kawen ikot nafsu. Tanak pikir tanggungjawab," tambah mak lagi. (yela mak..zzZZz..)

Ada juga betulnya apa yang mak katakan, tapi bagi saya pucuk pangkalnya bergantung pada diri kita sendiri. Perkahwinan adalah sesuatu yang suci. Pertemuan antara dua hati yang saling mengasihi kerana Allah. 18,19,20,21...tidak kiralah berapa pun umurnya jika benar2 bersedia untuk berumah tangga, why not? Berani buat, berani tanggung...huhuhu...

Cinta + perasaan + keinginan + tanggungjawab = perkahwinan


p/s: masih menunggu prince charming saya datang melamar...thehehe... sape die agaknye ye...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

6 kata mereka:

Tendou Sani said...

bru tgk td kat Saifulislam.com sbelom tgk cni, mmg rsa cam best ja...mai2 tgk cni cik nurqaseh dh bca dah...aish, laju bebeno ja dia...haha

Jamalie_Jam said...

Salam..

Saya pun tengah baca buku ni.. Dah sampai bab2 yg akhir.. InsyaAllah dah habis baca, saya akan ulas sedikit tentang buku ni..

Buku yang menarik.. Teruskan membaca..

pudding pie said...

buku die yg lagi satu,
Rindu Bau Pohon Tin best jgak

nurqaseh said...

tendou sani>
yeker..hehe bab buku2 nih memang laju benau sy mmbelinye... best buku nih buat rujukan utk encik tendou sani seblom bernikah,..hihi.

wak jamalie>
salam...sy da abes bace dah..nnti sy ziarah blog encik jamalie, nk bc ulasannye..huhu.

pudding pie>
yeker best? da makan? hehe.. akan sy folow up buku tu jgk..

Faarihin said...

teringin nak beli buku ni.. tapi tak terbeli2 lagi.. huhuhu..
yelah dek akak pun tengah tunggu prince charming gak ni.. hohoho.. =P

hmm.. perkahwinan tu bukan satu perkara mudah.. perlukan kan komitmen dan tanggungjawab yang besar..

nurqaseh said...

kak faarihin>
xpe2 nnti kite gi beli buku tu same2 kat mph..orang ajak kuar akak xnk...huhu.. kocik ati den.